Verkstad kan funktionstesta och göra service av husbil

Husbilar blir allt mer populära, och det finns ett stort intresse för både nya och begagnade fordon av den här typen. Det innebär ofta en stor utgift att investera i en ny husbil direkt från fabriken, men det finns å andra sidan en stor andrahandsmarknad för dem. Det här gör att många, både köpare och säljare, är aktiva på marknaden för begagnade husbilar.

För att både köpare och säljare ska känna sig trygga med affären fyller funktionstester, besiktningar och protokoll en viktig funktion. Här ska vi titta närmre på hur dessa tester går till, vad de kan användas till och vem som utför dem. Ett tips är att söka en bra bilverkstad som kan utföra test och göra service på husbilar.

Funktionstester jämfört med besiktning

När man genomför funktionstester av husbilar tittar man på en del saker som påminner om det som undersöks vid en vanlig bilbesiktning. Husbilar, beroende på vikt, är personbilar eller lätta respektive tunga lastbilar. Det innebär att de omfattas av krav på besiktning precis som små personbilar.

Vid ett funktionstest av husbilen undersöker man dock en del andra saker som kan vara av intresse för en eventuell köpare. Medan en vanlig besiktning fokuserar på att fordonet ska vara säkert i trafiken är ett funktionstest till för att ge en bild av allt som husbilen är. Den är trots allt både ett mobilt hem och ett fordon samtidigt. Till exempel innefattar ett funktionstest av husbil stereon och klimatanläggningen. Det är två saker som är ointressanta vid en traditionell besiktning.

Hur och varför?

Själva det praktiska förfarandet när man utför tester av husbilar går till så att man undersöker fordonet, både visuellt och med verktyg. Dessutom sker detta både invändigt och utvändigt.

En stor aktör på andrahandsmarknaden är kvd.se. För husbilsägare och spekulanter är företaget bekant eftersom det är en etablerad återförsäljare. Framför allt driver de en handelsplats och auktion online, där man bland annat annonserar husbilar. De listar hela 170 punkter som de undersöker vid ett funktionstest inför försäljning. Bland dessa hittar man bland annat:

  • Klädsel
  • Lukt
  • Lackens skick

Dessa tre punkter, som alltså är ett fåtal exempel, utmärker egentligen inte just ett test av husbilar. Men vi kan också lägga till dessa områden:

  • Gasoltank
  • Septik/toalett

Sammantaget får man med alla punkter en mer enhetlig bild av husbilens skick. Varje punkt betygsätts sedan på ett liknande sätt som vid en konventionell bilbesiktning. Efter det sammanfattas ett protokoll för undersökningen och fordonet.

Protokollet använder man sedan när man fastställer husbilens värde och sätter ett pris för att sälja den. I vårt exempel, där uppgifterna är hämtade från kvd.se, utförs testet av utbildade besiktningsmän som arbetar för just kvd.se. Men resultatet från ett test kan användas av privatpersoner för att sälja bilen på egen hand. Det är också möjligt att anlita en fristående verkstad med auktoriserad personal för att få ett liknande intyg.

Andra aktörer

Marknaden för husbilar har många aktörer. Det finns gott om försäljare och verkstäder. Dessutom finns det många verkstäder som utför funktionstester. Det är alltså inte bara kvd.se som är det enda alternativet för den som vill ha en funktionskontroll utförd. Här berättar vi om två andra aktörer.

Opus

Opus bilprovning har sedan 1960-talet erfarenhet av att besikta både personbilar, husbilar och husvagnar. Inom ramen för det som de kallar frivilliga fordonstester erbjuder de sina kunder möjlighet att få sin husbil testad.

Du som kund väljer själv vad du vill ha kontrollerat och du kan alltså få ett test utfört som omfattar bara ett par punkter. När det gäller husbilar är det vanliga att man testar gasol och eventuell fukt i kabinen. Efter utfört test får du ett intyg som du kan använda när du säljer din husbil eller vänder dig till en återförsäljare för annonsering eller auktion.

När det handlar om en specifik kontroll av husbilens gasol utfärdas ett märke med texten ”Genomförd Gasolkontroll”. Märket fästs på husbilens utsida eller vid gasoltanken och fungerar som ett intyg. Liknande de märken som placeras i hissar efter godkänd inspektion.

DEKRA Bilprovning

DEKRA Bilprovning är en annan verkstad som erbjuder vissa besiktningar av husbil, förutom traditionell bilprovning. Även här kan du få kontroller utförda, som till exempel tidigare nämnda gasolkontroll.

Företaget har ett åttiotal stationer runt om i landet där man kan få kontrollen utförd. Även om det är en frivillig kontroll att låta undersöka husbilens gasol (det ingår alltså inte i kraven för att få använda husbil) rekommenderas alla husbilsägare att göra detta. Anledningen är inte begränsad till försäljningssammanhang, utan det är också en säkerhetsfråga för ägare av husbil

Vilken omfattning ska du välja?

Det finns många fördelar för både säljare och köpare att välja en verkstad eller utförare av kontroller som gör ett så omfattande test som möjligt. Ju fler punkter som gås igenom desto bättre blir bilden av hela husbilen. Med andra ord bör du som säljare inte begränsa dig till att välja en kontroll av endast gasolen. På samma sätt bör du som köpare inte nöja dig med en husbil som endast genomgått en traditionell besiktning och möjligtvis en gasolkontroll – du vet helt enkelt inte vad du köper helt och hållet.

Varför du ska använda funktionstester

Ett protokoll från ett funktionstest, oavsett omfattningen på testet, är ett ovärderligt verktyg inför försäljningen. Du som säljare vet vilket pris du kan förvänta dig och dessutom hur du ska formulera din annons. Du som köpare får också en betydligt bättre bild av hur husbilens skick är, samtidigt som du kan vara säker på att du inte betalar ett för högt pris.