För nybörjare

Related image

Om du väntar tills du är 100% redo … kommer du aldrig att skaffa en husbil. I dagens samhälle med prylar och mojänger kan du börja känna dig överväldigad och avstå från det hela. Men så behöver inte vara fallet! Skaffa din kärra, lite bränsle och en bra attityd eftersom varje husbil kommer att ge dig minnen från livet! Alla är vi nybörjare från början, men man lär sig förvånande snabbt och under lärandets skede njuter du av känslan av förväntan.

Ännu en central punkt som kan tyckas vara för uppenbart för att ens nämnas, är att sakta ner och planera sin körning, speciellt om man är ovan bakom husbilsratten. Du som är stressad är mer benägen att begå misstag. En krock eller repa är ingen rolig känsla för en nybliven husbilsägare, tro mig. Istället, njut av processen och sakta ner. Festen började när du lämnade huset så inga bekymmer, en dag kommer du att vara experten och bara le till den nya killen som försöker räkna ut hans avloppssystem. Dessutom kommer du säkert helhjärtat erbjuda honom din hjälp eftersom husbilsägare automatisk blir mer händiga och godhjärtade. Jag talar självklart från egen erfarenhet.

Det är lätt att bli frustrerad på din make/hustru och familj när du är under press. Men det är också lika lätt att undvika det. Vi har alla olika kommunikationsstilar. Olika situationer kräver olika kommunikationer. Innan du anländer till din campingplats, prata om vem som ska göra vad. Vem hjälper föraren att backa, vem fäller ut markisen eller vem tömmer gråvattentanken. En husbil är ett hus på däck och kryllar av funktioner och prylar som behöver underhållas eller fixas. Bra kommunikation och bestämda ansvarsområden är väldigt smidigt för att undvika stress och onödiga misstag.

Givetvis är storleken på fordonet kanske den mest märkbara skillnaden. Är man inte lastbilschaufför kommer en husbil definitivt kännas ovant från början. Det är väldigt viktigt att ta det lugnt från början och långsamt men säkert lära sig navigera på bilvägen eller parkeringsuppfarten. Bakdelen är det svåraste att hålla koll på eftersom svängradien är väldigt stor. Träning ger färdighet, enkelt sagt. Be någon gärna hjälpa dig navigera när du backar eller ska köra in i trånga utrymmen, oavsett hur bra du är på att köra i slutändan, gör detta till en rutin; att ta hjälp av en vän. Oftast står det på airbagen eller liknande platser hur hög husbilen är. Då är det viktigt att hålla koll på skyltarna när man kör så att du inte hamnar på en enkelriktad väg med en passage med en för låg bro exempelvis, det skulle orsaka förseningar och problem… En lösning till detta är att ALLTID planera din resa i förväg så att du vet vilka vägar som är husbilsvänliga.